SIP 2018 Kickoff Event

    Date/time: Sunday, June 10, 2018 / 2:00–5:00 PM PDT
    Event location: Classroom Unit 2, UCSC (link to map)
    Free parking:
    — Main lot: Core West parking structure (link to map)
    — Closest lot, but with limited parking: Hahn parking lot (link to map)
    Getting from the Core West parking structure to Classroom Unit 2:
    — Follow blue flags along walking path (recommended)
    — Van ride available starting 1:15 PM from Core West bus stop to Classrrom Unit 2 for those with limited mobility

Agenda

Introduction and brief overview of SIP
[Raja GuhaThakurta: 2:00–2:20 PM (20 minutes)]
– Introductions and thanks
Authentic research projects; symbiotic nature of the program
– Distributed format: individual/small groups of interns embedded in research groups
– Events calendar (academic): mini workshops, enrichment lectures, field trips, final presentations, etc.
– Campus housing; daily shuttle
– Markers of the program’s success
– Some basic stats for the 2018 program

Brief mentor introductions
[SIP mentors grouped by subject area – introduced by Nina Arnberg: 2:20–2:50 PM (30 minutes)]

Daily life at SIP
[Alexandria Leckliter: 2:50–3:05 PM (15 minutes)]
– Getting to campus
– Campus dorm housing and dining hall meals (residential interns); lunch options (commuting interns)
– First day
– Events calendar (social): beach trips, dance, playfair, etc.
– SIP office and staff support

Resources and safety
[Ana Rodarte & Jessica Barron: 3:05–3:15 PM (10 minutes)]
– Lab and field work safety training
– Office space
— SIP Buddy program

[Brief SIP RA and SIP Buddy introductions: 3:15–3:30 PM (15 minutes)]

Advice for SIP interns
[Returning SIP interns and mentors – introduced by Alexandria Leckliter: 3:30–3:50 PM (20 minutes)]
[Raja GuhaThakurta: 3:50–3:55 PM (5 minutes)]
– Take ownership because it is your research project
– What you put into the project will determine what you will get out of it
– Understand the broader context of your research project
– Teamwork (collaborative research with your mentors and peers) is very important
– Make efficient use of your mentor’s time
– Act professionally

Optional post-summer activities
[Raja GuhaThakurta: 3:55–4:00 PM (5 minutes)]
– Submitting papers to Regeneron, Synopsys, etc. nationwide science competitions
– Contributing to meeting abstracts and journal papers; presenting at meetings
– Letters of recommendations from the mentors

Q&A session
[SIP staff: 4:00–4:15 PM (15 minutes)]

Mentor Breakout Session
[Mentors & SIP staff: 4:15–5:00PM (45 minutes)]