SIP 2019 Kickoff

    2019 presentation slides link

    Date/time: Sunday, June 23, 2019 / 1:00–2:00 PM PDT (dorm move in); 2:15–5:00 PM PDT (kickoff)
    Dorm location: Porter College B
    Kickoff event location: Classroom Unit 2, UCSC
    Free parking:
    — Main lot: Core West parking structure
    — Closest lot, but with limited parking: Hahn parking lot
    Getting from the Core West parking structure to Classroom Unit 2 (link to annotated UCSC campus map):
    — Follow signs along walking path (recommended)
    — Shuttle transportation available from 12:30 to 2:30 PM between Core West bus stop, Porter College Circle, and Classroom Unit 2 for those with limited mobility

Dormitory move in (Porter College B)

Key pick up and luggage drop off in dorm room
[1:00–2:00 PM (45 minutes)]

Kickoff agenda (Classroom Unit 2)

Introduction and brief overview of SIP
[Raja GuhaThakurta: 2:15–2:35 PM (20 minutes)]
– Introductions and thanks
Authentic research projects; symbiotic nature of the program
– Distributed format: individual/small groups of interns embedded in research groups
– Events calendar (academic): mini workshops, enrichment lectures, field trips, final presentations, etc.
– Campus housing; daily shuttle
– Markers of the program’s success
– Some basic stats for the 2018 program

Brief mentor introductions
[SIP mentors grouped by subject area – introduced by Nina Arnberg: 2:35–3:20 PM (45 minutes)]

Daily life at SIP
[Alexandria Leckliter: 3:20–3:35 PM (15 minutes)]
– Getting to campus
– Campus dorm housing and dining hall meals (residential interns); lunch options (commuting interns)
– First day
– Events calendar (social): beach trips, dance, playfair, etc.
– SIP office and staff support

Resources and safety
[Alexandria Leckliter & Jessica Barron: 3:35–3:45 PM (10 minutes)]
– Lab and field work safety training
– Office space
— SIP Buddy program

[Brief SIP RA introductions: 3:45–3:55 PM (10 minutes)]

Advice for SIP interns
[Returning SIP interns and mentors – introduced by Alexandria Leckliter: 3:55–4:05 PM (10 minutes)]
– Damian Rivas (returning intern)
– Doriane Weiler (returning mentor)
[Raja GuhaThakurta: 4:05–4:10 PM (5 minutes)]
– Take ownership because it is your research project
– What you put into the project will determine what you will get out of it
– Understand the broader context of your research project
– Teamwork (collaborative research with your mentors and peers) is very important
– Make efficient use of your mentor’s time
– Act professionally

Optional post-summer activities
[Raja GuhaThakurta: 4:10–4:15 PM (5 minutes)]
– Submitting papers to Regeneron, Synopsys, etc. nationwide/statewide science competitions
– Contributing to meeting abstracts and journal papers; presenting at meetings
– Letters of recommendations from the mentors

Q&A session
[SIP staff: 4:15–4:30 PM (15 minutes)]

Mentor Breakout Session
[Mentors & SIP staff: 4:30–5:00PM (30 minutes)]