SIP 2016 Kickoff Event

    The presentation slides are linked here.

    Date/time: Mon June 6, 2016 / 9:00–11:00 AM PDT
    Event location: Kresge Town Hall, UCSC (link to map)
    Parking: Core West Parking Structure, UCSC (link to map); permits available for purchase in the parking structure.

Agenda

Introduction to and brief overview of SIP
[Raja GuhaThakurta: 9:00–9:20 AM (20 minutes)]
– Introductions and thanks
Real research projects; symbiotic nature of the program
– Distributed format: individual/small groups of interns embedded in research groups
– Events calendar: mini workshops, enrichment lectures, field trips, final presentations
– Campus housing; daily shuttle
– Markers of the program’s success
– Some basic stats for the 2016 program

Brief mentor introductions
[SIP mentors grouped by subject area: 9:20–9:50 AM (30 minutes)]

Resources and precautions
[Raja GuhaThakurta: 9:50–9:55 AM (5 minutes)]
– Lab and field work safety training
– Computational resources
– Office space

Advice for SIP interns
[Returning SIP interns: 9:55–10:05 AM (10 minutes)]
[Raja GuhaThakurta: 10:05–10:10 AM (5 minutes)]
– Take ownership because it is your research project
– What you put into the project will determine what you will get out of it
– Understand the broader context of your research project
– Teamwork (collaborative research with your mentors and peers) is very important
– Make efficient use of your mentor’s time
– Act professionally

Optional post-summer activities
[Raja GuhaThakurta: 10:10–10:20 AM (10 minutes)]
– Submitting papers to the Siemens and Intel nationwide science competitions
– Contributing to meeting abstracts and journal papers; presenting at meetings
– Letters of recommendations from the mentors

The Global SPHERE Network
[Raja GuhaThakurta: 10:20–10:35 AM (15 minutes)]

Q&A session
[All: 10:35–10:55 AM (20 minutes)]